Categorie: Concerten

Tobias Horn speelt op 7 juli 2024

Het volgende concert in onze serie Berne Abdijconcerten wordt gegeven door de Duitse toporganist Tobias Horn (geboren in 1970). Tobias, die al eerder te gast was in de Abdij, won diverse gerenommeerde internationale concoursen en behoort daarmee tot de meest toonaangevende Duitse organisten van zijn generatie.

Horn trad regelmatig op tijdens internationaal bekende orgelfestivals en speelde in concert op vele belangrijke Europese orgels, bijvoorbeeld; de Laurenskerk in Rotterdam, de St. Jan  in ‘s- Hertogenbosch, verder kathedralen in Straatsburg, Wenen, Aken, Antwerpen, Haarlem, St. Gallen en Bergen, zijn debuut in de VS vond plaats in 2011.

Tobias Horn kreeg zijn opleiding van de allergrootsten uit de orgelwereld; tot zijn leraren behoren Ludger Lohmann en Jon Laukvik, Jean Boyer en Ben van Oosten. Tot zijn repertoire behoren alle belangrijke werken uit de oude muziek en hedendaagse composities.

Alle concerten in 2023

Ons jaarprogramma van 2023 zag er als volgt uit:

7 mei:                                 Willeke Smits, organiste Hooglandse kerk Leiden

4 juni:                                  Marc Fitze uit Bern, Zwitserland

2 juli:                                   Dariusz  Bakowski-Kois uit Krakau, Polen

3 september:                     Hector Olivera

1 oktober:                           Anna Karpenko en Bert den Hertog, orgel vierhandig

5 november:                      Leonore Lub, organiste Der Aa-kerk in Groningen

17 december:                   Kerstconcert met de Oosterhoutse Nachtegalen

Dariusz Bakowski-Kois speelt op 2 juli

De beroemde organist en orgeldocent uit Krakau, Dariusz Bakowski-Kois speelt op 2 juli een orgelconcert in de Abdij van Berne. Deze organist is professor aan de muziekuniversiteit van Krakau en organiseert verschillende muziek- en orgelfestivals in deze bijzondere stad. Het is de de tweede keer dat hij in Heeswijk concerteert. Het belooft een heel bijzonder concert te worden opgedragen aan de Belgische organist en orgel pedagoog J.N.Lemmens die 200 jaar geleden werd geboren. Zijn invloed als pedagoog en componist heeft generaties van vooral Franse componisten na hem beïnvloed. Op het concert zal dan ook naast werk van Lemmens werken van Guilmant, Widor en Dupré te horen zijn.

Dariusz werd geboren in 1973 in Krakau en studeerde af aan het Conservatorium van Krakau in de orgelklas van Prof. Józef Serafin (2000; met onderscheiding). Sinds zijn studies onderhoudt hij een levendige concertpraktijk in Polen en in het buitenland: optredens in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nederland, België, Noorwegen, Zweden, Estland, Italië, alsook in Mexico, Brazilië, Rusland en China. Hij speelde recitals in prestigieuze plaatsen zoals de O.L.V.-Kathedraal in Antwerpen, de Dom van Utrecht, de Kathedrale basiliek Sint-Bavo Haarlem, de Grote Sint-Laurenskerk Rotterdam en het Nationaal Centrum voor de Podiumkunsten in Beijing.

Hij is verbonden aan de Jagellonische Universiteit van Krakau, was Vice-decaan van de Instrumentale Faculteit in 2008-2012, Vice-Rector van het Conservatorium van Krakau in 2012-2016, en is sinds 2016 hoofd van de orgelafdeling.

Aanvang 16:00 uur
Toegangsprijs 10 euro

Marc Fitze speelt op 4 juni

Marc Fitze zal op 4 juni 2023 een orgelconcert geven in de Abdij van Berne.
Deze beroemde Zwitserse orgelvirtuoos die voor concerten de hele wereld over reist, speelt een bijzonder programma met als titel Elia op de berg Horeb — Muziek in tijden van crisis. Op het programma staan werken van Johann Kaspar Kerll, Heinrich Biber, Manuel de Falla, Louis Vierne en een werk van de organist zelf. Marc Fitze doceert orgel aan het conservatorium van Bern in Zwitserland  en is daar ook organist van de ‘Heilige Geist Kirche’ waar hij een veelzijdig muziekprogramma en de concertreeks van het ‘Barock-Centrum’ organiseert. Marc Fitze studeerde aan de Muziekacademie van Basel in de orgelklas van Guy Bovet en aan de New England Conservatory of Music in Boston – USA bij Prof. Yuko Hayashi. Hij sloot zijn studie af in Basel met de diploma’s voor docerend – en uitvoerend musicus. In 2002 werd hij onderscheiden met de Hans-Balmer-Prijs voor het beste orgel diploma van het jaar. Zijn concertpraktijk omvat optredens in Zwitserland, Duitsland, Italië, Frankrijk, Spanje, Ukraine, Mexico, Israël, USA en Japan. Hij is lid van de Association des amis de l’Art de Marcel Dupré en als opvolger van Marie-Claire Alain vice-voorzitter van de association internationale Jehan Alain in Romainmôtier.

Aanvang 16:00 uur
Toegangsprijs 10 euro

Willeke Smits speelt op 7 mei

De organist Willeke Smits (1975), geboren en opgegroeid in Hedel, zal op 7 mei 2023 het eerste orgelconcert van het nieuwe concertjaar in De Abdij van Berne verzorgen. Ze speelt werk van Rameau, Rachmaninov en Rheinberger.

Willeke studeerde orgel aan het Utrechts conservatorium. Haar docenten waren Kees van Houten, Rocus van den Heuvel, Bernard Winsemius en Reitze Smits.
Ze heeft een bloeiende concertpraktijk waarin een uitdagende programmering centraal staat. Ze concerteert solistisch in binnen- en buitenland en begeleidt ook graag koren en solisten. Sinds augustus 2018 is Willeke organist van de Hooglandse Kerk in Leiden en begeleidt de kerkdiensten van de Leidse Binnenstadsgemeente. Ze is de vaste bespeler van het monumentale De Swart-Van Hagerbeer-orgel, het romantische Willis-orgel en het 19e eeuwse kabinetorgel.

Aanvang: 16:00 uur
Toegangsprijs: 10 euro

© 2024 Stichting Berne Abdijconcerten

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑